2018. Május 23. 3:20

Frissitve04:17:07 AM GMT


Víz energia Vízenergia Bemutatták a világ legnagyobb árapály turbináját


Bemutatták a világ legnagyobb árapály turbináját

Bemutatták a világ legnagyobb árapály turbinájátA napokban mutatta be a világ legnagyobb méretű és teljesítményű árapály turbináját az iparág vezető cége, az Atlantis Resources Corporation.

Az AK1000 típusjelű turbinát a skóciai Invergordonban mutatták be a sajtó képviselőinek, s a tájékoztatón elhangzott, hogy az Európai Tengeri Energia Központ (EMEC) megrendelésére tervezett és épített turbinát még a nyáron üzembe helyezik a szintén a skót partoknál található Orkneyban.

Miután a víz 830-szor sűrűbb a levegőnél, a turbina már egészen kis áramlási sebességnél is nagy hatékonysággal dolgozik, például egy szélkerékhez képest: 10 km/h sebességgel áramló vízben óránként egy megawatt energia előállítására képes, amellyel ezer háztartás energiaigényét képes kielégíteni. Az 1300 tonna tömegű, 22,5 méter magas szerkezet 18 méter átmérőjű lapátjait forgatja meg apály és dagály idején a tengervíz, s az így keletkezett energiát az Orkney hálózatban táplálják.

Az AK1000 üzembe helyezése tíz év kemény munka eredménye, s nem csupán cégünk, de a brit árapály energia hasznosítás történetében is jelentős esemény – jelentette ki a bemutatón Timothy Cornelius, az Atlantis vezérigazgatója.

A turbina kifejlesztése 5 millió fontot emésztett föl, miközben munkahelyeket teremtett: mérnökök, dizájn szakemberek, projekt menedzserek és munkások dolgoztak fejlesztésén éveken keresztül.

Forrás: Atlantis Resources CorporationHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*