2018. Május 22. 17:47

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem 2020 után csak nulla kibocsátású épületek épülhetnek az EU-ban?


2020 után csak nulla kibocsátású épületek épülhetnek az EU-ban?

2020 után csak nulla kibocsátású épületek épülhetnek az EU-ban?Az Európai Unió Energia Tanácsa (EUEC) a héten tette közzé az épületek energiafelhasználási direktíváját (EPBD), amely szerint 2020-tól az újonnan épített épületeknek közel nulla kibocsátásúnak kell lenni. Vagyis az épület működéséhez szükséges energia döntő többségét megújuló energiából kell biztosítani.

Érdekes módon az épületállomány 99 százalékát adó hagyományos épületekre vonatkozóan semmiféle előírást nem szerepel a direktívában. Az Energia Tanács vezetőinek reményei szerint az EPBD ösztönzőleg fog hatni az olyan megújuló energiatermelő eszközök gyártására, mint például a napelemek, amelyek alkalmasak arra, hogy megosszák az energiatermelés terheit. Hiszen olyan eszközről van szó, amely egy családi vagy társasház, esetleg egy egész lakótömb tetejére is gyorsan fölszerelhető, de ipari méretű alkalmazásának technológiája is kidolgozott. A korábbi méretbeli korlátozást kiemelték a javaslatból, így ma már nyitott az út a nagy, épületbe integrált rendszerek előtt is.

Az Európai Fotovoltaikus Ipari Szövetség (EPIA) üdvözölte a hírt, s arra hívta föl az EU tagországokat, hogy mielőbb vezessék be ajánlásait országukban. A szervezet azt ajánlotta, hogy a nemzeti szabályozásba történő beépítéskor a helyben termelt energiát helyezzék előtérbe a távolabb lévő, központi megújuló erőművektől való vásárlással szemben. Ezzel ugyanis sikerülhet megteremteni az építmények energiafüggetlenségét, s akár energiatermelővé is válhatnak.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*