2018. Február 25. 2:31

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Így is csökkentheti a kiadásait - Jó példák a zöld építkezésre

Folytatjuk sorozatunkat a rezsicsökkentő mintaházakról: az óbudai Faluház és az angyalföldi passzívházak után újabb példaértékű projekteket mutatunk be, amelyekkel akár az energiaköltségek 90 százaléka is megtakarítható.

Jó példa Pécsről

Tavaly év végén mutatták be azt a pécsi, tízemeletes uránvárosi panelt, amelynek fűtési rendszerét az elmúlt időszakban újította fel a Pétáv Kft. A városi szolgáltató a vezetékeket műanyagra cserélte, lakásonkénti mérőket épített be, valamint olyan termosztátokat, szivattyúrendszert épített ki, amellyel csökkentették a meleg víz keringetésére fordított energiát. Mindezek mellett új radiátorokat is felszereltek. A lakók az okosmérőkkel interneten keresztül bármikor ellenőrizhetik, mennyi energiát használtak fel, ezzel előre tervezhetővé válik a fogyasztásuk.

A házat 2004-ben szigetelte a lakóközösség, akkor több mint harmadával csökkent a lakások hőfelhasználása, míg az újabb fejlesztéssel összesen 57 százalékkal lett kevesebb az energiafelhasználás. A számítások szerint egy átlagos, 46 négyzetméteres lakásban 74 ezer forintba kerül a fűtés egy szezonban.

A pécsi ház további különlegessége, hogy az épület tetejére egy 18 négyzetméteres napelemet is felszereltek: ez biztosítja a lépcsőház, a közös helyiségek világításához, valamint a lift működtetéséhez szükséges energiát.

Újjávarázsolt Egészségház – tízmilliós megtakarítás évente

Nemcsak a lakóházak, hanem a közintézmények esetén is vannak példaértékű fejlesztések. Tavaly novemberben fejeződött be a Borsod megyei Emőd közintézményeinek az energetikai felújítása.

A beruházás során megújult az Egészségház – amely szakorvosi és fogorvosi rendelőket, patikát és védőnői szolgálatot foglal magában –, a város vendégháza, a zeneiskola két épülete, valamint az egyik iskola épülete és tornaterme. A közel 250 millió forintos beruházás az Új Széchenyi Terv keretében több mint 212 millió forint uniós támogatás felhasználásával valósult meg.

A felújítás fontos eleme volt az épületek teljes hőszigetelése, a folyamatos légcsere és megfelelő hőmérséklet biztosítása érdekében pedig modern szellőztetőrendszert alakítottak ki. Ezt követte a fűtésrendszer korszerűsítése.

A beruházás során 1000 m3 belső hőszigetelés, 2800 m2 homlokzati hőszigetelés, 65 kW napelem-összteljesítmény, 582 négyzetméternyi nyílászáró és 129 hőleadó lett beépítve az épületekbe. Ennek köszönhetően a felújított épületek energiaigénye drasztikusan csökkent: több mint 95 százalékos megtakarítást eredményezett, mindez pedig tízmilliós nagyságrendű éves megtakarítást jelent az önkormányzat számára.

 

Forrás:hir24.hu

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: