2018. Május 23. 3:32

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Újabb bioetanol gyár épül hazánkban

Újabb bioetanol gyár épül hazánkbanMásodik, évi 240 millió liter kapacitású bioetanol gyárát Mohácson építi föl az ír Ethanol Europe Renewables Ltd.

A tervek szerint 2013 végére 48 milliárd forintból felépülő üzem építése hatszáz embernek ad munkát közel két évig, a kész bioetanol üzem pedig 75 dolgozót foglalkoztat majd, közvetve pedig közel ezer embernek ad majd megélhetést. Az írországi cégnek az áprilisban átadott dunaföldvári gyár mellett ez lesz a második magyarországi üzeme, amely a 240 millió liter bioüzemanyag mellett 175 ezer tonna, állatok etetésére használható száraz kukoricatörkölyt állít elő.

Regionális bioetanol nagyhatalom leszünk

Az új üzem felépítésével, továbbá a tavasszal átadott termelőegységgel óriási lehetőséget kap a magyar mezőgazdaság, mindamellett hazánk a régió legnagyobb bioetanol előállítójává válik. A beruházást a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) is üdvözli. – A gyártóüzem alapkőletételével hazánk újabb lépést tett afelé, hogy kivételes mezőgazdasági lehetőségeit kihasználva, európai nagyhatalommá válhasson a zöld üzemanyagok előállításának terén – hívta fel a figyelmet Héjj Demeter az MBSZ elnöke.

Kitörési pont lehet a bioetanol gyártás

– A bioetanol alapanyagául szolgáló kukorica termesztése húzóágazat – és egyben kitörési pont – lehet a válságban lévő magyar mezőgazdaság számára, ugyanis a környezetkímélő üzemanyag alapanyagául szolgáló kukoricafajták iránt világszerte egyre nagyobb az igény – hangsúlyozta az elnök. A bioetanol ipar jelenleg mintegy harmincezer munkahelyet érinthet, amelyek java részét kis- és középvállalkozások biztosítják úgy, hogy működésükkel import kőolajat váltanak ki hazai munkahelyeket teremtve. Mivel a tízszázalékos megújuló üzemanyag részarány elérése minden uniós tagállam számára kötelező érvényű, az export növelésében érdekelt magyar gazdaság számára ez a potenciális piac szintén kiváló lehetőséget jelent.

Forrás: MBSZ

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: