2018. Május 22. 17:51

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Napkollektort ajándékozott a párt az óvodának

Napkollektort ajándékozott a párt az óvodának ( Kép: gettyone.com )Két napkollektort ajándékozott a szakolyi Mici Mackó óvodának a most szerveződő 4K. Ezzel tovább erősödött a település megújuló energia elkötelezettsége, hiszen egy bioerőmű már üzemel a faluban.

 

Hamarosan fölszerelik a napkollektorokat

A 4K kereste meg a település vezetőit, hogy bemutatkozzanak és együttműködést kezdeményeztek. A megbeszélésen Szűcs Gabriella polgármester arra kérte a szervezet vezetőit, írják le a célkitűzéseiket, hogy arról tájékoztatni tudja a képviselő-testületet. A polgármester örömmel fogadta a két napkollektorról szóló fölajánlást. A napkollektorokat a napokban állítják működésbe a szakemberek mérései alapján kijelölt helyen. Az így elért megtakarítás nyomán talán más kistelepülés is úgy dönt, hogy így takarít meg az energiaköltségekből.

Bioerőmű is üzemel a településen

A polgármester asszony tájékoztatta a vendégeket Szakoly természeti, közigazgatási környezetéről, s kiemelte a nemrég ismét üzembe helyezett bioerőműre. Az erőmű ugyan tulajdonost váltott, a meleg víz hasznosítására tervezett biokertészet azonban így is megépül, hiszen az új tulajdonos is egyet ért azzal. A meleg víz hasznosításával kapcsolatosan már pályázatot is benyújtottak.

A település életében a beruházás hatalmas kiugrási lehetőséget teremt, mert az erőmű 60-70 családnak ad megélhetési lehetőséget, helyben. Az erőműben nem csak magasan kvalifikált munkaerő kap állást, hanem takarítók, biztonsági őrök, a beszállítók munkavállalói is, akik az alacsonyabban képzett emberek közé tartoznak.

Hátrányos helyzetűek a biokertészetben

A biokertészetben a hátrányos helyzetűeket is tudják majd alkalmazni, ez további 120-180 főnek jelent megélhetést. Szakoly sajátossága, hogy a megyei jogú városoktól Debrecentől, Nyíregyházától viszonylag távol fekszik, ami azt jelenti, hogy településünk lakosaink nincs nagy lehetősége az elhelyezkedésre. További problémát jelent, hogy a minimálbérből levonják az útiköltséget, így alig marad több, mint a munkanélküli ellátás összege.

Forrás: Szabolcs Online

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: