2018. Május 23. 3:32

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Románia: 8 ezer megawatt vízenergia

Románia: 8 ezer megawatt vízenergiaRománia 8 ezer megawatt vízenergiát tudna termelni, ha kiaknázná a vízerőművek létesítéséhez szükséges természeti adottságait, s ezzel jelentősen emelkedni megújuló energia fölhasználása – jelentett ki egy bukaresti konferencián Borbély László, romániai környezetvédelmi miniszter.

A nyolcezer megawatt potenciális energiából a törpe vízerőművek körülbelül több mint 1100 megawatt áramot biztosíthatnának. A törpe vízerőművek jelenlegi kapacitása 400 megawatt, és további 84 megépítése van folyamatban.

Bukarest a környezetvédelmi alapból 2009 óta támogatja azokat a cégeket, amelyek megújuló források felhasználása területén fejtik ki tevékenységüket. Megújuló energia előállításra az alaptól legtöbb 30 millió lej (csaknem 7 millió euró) értékben kaphat támogatást egy cég. A tervek közül a környezetvédelmi alap eddig 257 finanszírozási kérelmét hagyott jóvá. A támogatások értéke meghaladja a 2, 6 milliárd lejt (604,6 millió euró).

A tárcavezető szerint Romániának az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségei szerint 2020-ig a felhasznált energia 24 százalékát megújuló forrásokra kell alapoznia. Jelenleg 10 százalékot állítanak elő ilyen forrásokból.

Forrás: MTI

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: