2018. Május 23. 3:38

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


A bankok a nagyméretű megújuló projekteket szeretik

A bankok a nagyméretű megújuló projekteket szeretikNyugati példák azt mutatják: ha a kisméretű fejlesztések dominálnak, a bankok nehezen tudnak a megújuló energia beruháuások finanszírozásba bekapcsolódni – áll az ING legfrissebb elemzésében.

A kis, közepes és nagy finanszírozási méretű projektek egyensúlya a kulcs a megújulóenergia-fejlesztési programok sikeréhez – állítja friss elemzésében az ING Bank. A hitelintézet az elmúlt öt évben számos európai uniós ország megújulóprogramjába kapcsolódott be; tapasztalatai szerint ezek akkor voltak sikeresek, ha a kis és közepes finanszírozási méretű fejlesztések mellett nagyméretű projektek is meg tudtak valósulni. „Tévhit, hogy a megújulófejlesztések számára a kis finanszírozási méret az ideális, a méretgazdaságossági szempontok bizony gyakran kifejezetten nagy méretet indokolnak” – mondja Kilyénfalvi Béla, az ING Bank Magyarország ügyvezető igazgatója.

A bank tapasztalatai szerint különösen igaz ez a napenergia-, a szélenergia-, valamint a biomassza-alapú projektek esetében. A hitelintézet húsz saját projektjét vette górcső alá az elmúlt öt évből: a napenergia-fejlesztések átlagos hitelösszege 352 millió euró, a szélenergia-projekteké 264 millió euró, a biomassza-beruházásoké pedig 27 millió euró volt. „A finanszírozási méret független volt az ösztönző rendszertől, a kötelező átvételi, illetve a zöldbizonyítvány-rendszerekben hasonlóak voltak a hitelösszegek” – hangsúlyozza Kilyénfalvi Béla, érzékeltetve, hogy a nagy méret iránti preferencia mögött általános közgazdasági összefüggés húzódik meg.

A technológiai, illetve a piaci lehetőségek persze határt szabnak a projektek fizikai méretének. A megoldás az ING Bank tapasztalatai szerint az eszközcsoport-finanszírozás. Egy tőkeerős szakmai szereplő finanszírozási közösségbe tereli partnereit, s így a hitelintézetek felé egységben tudnak fellépni. „Ez a modell tökéletesen alkalmas a magyar megújulószektor számára, hiszen az egyik oldalról érvényesülnek a hatékonyság és a méretgazdaságosság szempontjai, a másik oldalról viszont nem sérül a decentralizáció, a »small is beautiful« filozófiája és gyakorlata sem” – mondja Kilyénfalvi Béla.

Számítások szerint a Nemzeti Megújuló Cselekvési Tervben lefektetett célok teljesítéséhez 2020-ig másfél milliárd euró hitelre lesz szükség a magyar megújulószektorban. Ez is jelzi, hogy a hitelintézeti szektor aktív részvétele nélkül a program nem tud megvalósulni. „A megújulószektorban a bankok nagy fantáziát látnak” – hangsúlyozza az ING Bank Magyarország ügyvezető igazgatója, hozzátéve ugyanakkor, hogy ahhoz, hogy az érdeklődésből valóban konkrét finanszírozás legyen, megfelelő, a méretgazdaságossági szempontok érvényesülését segítő, de legalább nem hátráltató állami ösztönzőkre van szükség. „A kötelező átvételi rendszernek például nem szabad diszpreferálnia a nagy finanszírozási méretet” – mutat rá egy fontos tényezőre Kilyénfalvi Béla.

Forrás: ING Bank

Hozzászólások (1)
szélerőmű
1 2012. március 23. péntek, 07:54
farkas lászló
10db szélerőmű romária 50hitel megoldható rá várom válaszát

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: