2018. Február 25. 0:32

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Több támogatást az osztrák megújuló energiának

Több támogatást az osztrák megújuló energiánakA megújuló energiaforrásból származó elektromos áram előállításához nyújtott támogatás növelését kezdeményezte az osztrák kormány szerdán a parlamentben – adta hírül az MTI.


A törvénymódosítási javaslat szerint az új berendezések üzembe helyezésére adható támogatások éves kerete 21 millió euróról 40 millió euróra emelkedne. A megújuló energiaforrások támogatására fordítható teljes keretösszeg 2015-ig több lépésben 500 millióra nőhet a jelenlegi 350 millió euróról.

A támogatási keret kiegészítését az érintett ágazat is szorgalmazta és sikerült is az eredetileg tervezettnél nagyobb emelést elérniük, de a tervezet összhangban van a kormánynak azzal a célkitűzésével is, hogy 2015-re atomenergia-mentes legyen az osztrák áramfogyasztás. Az osztrák energia-termelésben jelenleg mintegy öt százalékot tesz ki a – teljes egészében importból származó – atomenergia. 2050-re teljesen önellátó akar lenni Ausztria az energiafelhasználásban.

A zöld energia előállításának többletköltségeit a lakossági és a vállalati fogyasztók viselik Ausztriában. A törvényjavaslat értelmében ez egy átlagos háztartás esetében az eddigi 35 euró helyett évi ötven eurót tenne ki, s továbbra is a nagyfogyasztók viselnék az összes költség mintegy kétharmadát.

Az évi 40 millió euró legnagyobb részét – 11,5 millió, illetve tízmillió eurót – a napenergia, illetve a biomassza és biogáz-erőművek támogatására szánják. A szélerőművek összes kapacitását tíz év alatt a háromszorosára, a naperőművekét a tízszeresére akarják növelni.

A javaslat elfogadásához kétharmados többségre van szükség a parlamentben, ezért legkevesebb a három ellenzéki párt valamelyikének a támogatására szüksége van a koalíciónak. A gazdasági minisztérium reményei szerint júliusban határozhat a parlament a módosításról, így az 2012-ben léphetne életbe. Az ellenzék alapvetően pártolja a támogatás növelését, de változtatna a kormány javaslatán.

2007-es adatok szerint a teljes osztrák energiafogyasztás 32 százalékát fedezte a belföldi energiatermelés, ebből 74 százalék megújuló energiaforrásból származott. 2010-ben az importtal együtt 30 százalék volt a zöld energia aránya az osztrák felhasználásban. Ausztria az európai uniós célkitűzések keretében azt vállalta, hogy 2020-ig 34 százalékra növeli ezt az arányt.

Forrás: MTI

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: