2018. Május 22. 17:46

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Kecskemétiek építik a csurógi biogáztelepet

Kecskemétiek építik a csurógi biogáztelepetA kecskeméti EnviTec-Biogas Dél-kelet Európa (SEE) Kft. építi a szerbiai Csuróg tehenészeti telepének biogázüzemét.

Európa piacvezető biogáz technológia szállítója, az EnviTec-Biogas AG és kecskeméti leányvállalata, az EnviTec-Biogas Dél-kelet Európa (SEE) Kft. tavaly ősszel kilenc vetélytársat megelőzve nyerte el a szarvasmarha trágya és silókukorica feldolgozásával elektromos áramot és hőenergiát előállító biogázüzem építésének jogát.

A 635 kW teljesítményű üzem Čurug (Csuróg) településen, a Vajdaságban létesül, az építési munkák 2011. márciusában kezdődnek. A szerződést a megrendelő Velvet farm d.o.o. – a takarmányt gyártó Global Seeds d.o.o. csoport tagja – kötötte meg a technológia szállítóval. A zöld áram értékesítéséből származó árbevétel mellett a biotermelés feltételeinek biztosítása is kiemelten fontos: a jövőben műtrágya helyett a biogáz üzemből kikerülő végtermék (szerves, fermentált trágya) kerül a Velvet farm d.o.o. földjeire. Az erőmű által megtermelt hőenergia a farm épületeit, szociális létesítményeit fűti, biztosítja a használati melegvizet, sőt téli időszakban az állatok ivóvizét is ezzel melegítik.

A vajdasági mezőgazdaság ideális környezet a biogáz iparág számára. A kitűnő minőségű termőföld, a mérsékelt kontinentális klíma magas terméshozamot garantál. Az Európa más tájain szokásos 40–50 t/ha silókukorica terméshozammal szemben itt a 60 t/ha hozam számít átlagosnak. Mindehhez társul, hogy a zöld áram átvételi ára kedvező: 0,15 EUR/kWh, az átvételi kötelezettség 12 év.

Rendkívül örülünk annak, hogy az elmúlt év sikeres terjeszkedését követően, Franciaország, az Egyesült Királyság, Lettország és Szlovákia után végre Szerbiában is referencia üzemet építhetünk – mondja Roel Slotman, az EnviTec-Biogas AG kereskedelmi igazgatója. Biztosak vagyunk abban, hogy első biogáz üzemünk Szerbiában a lehető legjobb hirdetés társaságunk számára. Felmérésünk szerint Szerbiában legalább húsz olyan mezőgazdasági vállalkozás működik, melyek a csurógi farmhoz hasonló biogáz üzem építésvel fejleszthetik termelésüket.

Arra számítunk, hogy amint üzembe helyezzük a biogáz erőművet, és az sikeresen működik, újabb megrendeléseket kapunk szerb ügyfeleinktől. Az erre irányuló tárgyalásokat már meg is kezdtük.

Forrás: EnviTec-Biogas AG

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: