2018. Február 25. 0:32

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Intelligens hálózatot fejlesztenek Dunaújvárosban

Intelligens hálózatot fejlesztenek DunaújvárosbanA kiskapacitású megújuló energiatermelők által előállított áramot is képes befogadni az az intelligens hálózat, amelynek közös fejlesztéséről írt alá a napokban megállapodást az Echotech Zrt. és a japán Furukawa Electric Technológiai Intézet.

A megállapodás értelmében olyan intelligens hálózat megvalósíthatósági tanulmányát készíti el a Dunaújvárosi Főiskola tulajdonában lévő részvénytársaság és a világ élvonalába tartozó japán társaság magyar leányvállalata, amelyet a kutatás második fázisában a főiskola most épülő laboratóriumában tudnak majd tesztelni.

A tervezett hálózat lényege, hogy az eddig pont-pont kapcsolatot intelligens több pont-több pont kapcsolattal váltja föl. Vagyis az elektromos áram nem csupán egyetlen útvonalon juthat el az erőműből a fogyasztóhoz: először mindig a fogyasztóhoz közeli termelőtől veszi igénybe az áramot, s csak amikor ezek a lehetőségek elfogytak akkor szállítanak távolabbról elektromosságot a felhasználóhoz. Illetve fordítva is igaz a folyamat, egy adott erőműből először a hozzá közeli fogyasztókat elégítik ki, s csak utána a távolabbiakat.

Ezzel a módszerrel ugrásszerűen megnőhet a kis megújuló energiatermelők esélye a piacon, hiszen a közelükben lévő fogyasztókhoz gyorsan és olcsón jut el az általuk előállított áram, hiszen nem terheli a nagytávolságú szállítás költsége.

A most aláírt szerződéshez szükséges laboratórium megépítésére 3,2 milliárd forintot kapott az Ecotech Zrt. a TÁMOP program keretében.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: