2018. Május 23. 3:28

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


114 millió euró az energiahatékonyság támogatására

114 millió euró az energiahatékonyság támogatásáraA European Energy Programme for Recovery (EEPR) gazdaságélénkítő programjából megmaradt 114 millió euró sorsáról hamarosan döntenek.

Az Európai Bizottság 2009 júliusában indított programjának célja a gazdasági visszaesést követő fellendülés ösztönzése. A támogatási keretből megmaradt 32 Mrd Ft-nyi támogatás átcsoportosítását, illetve újra elosztását kezdeményezte legutóbbi ülésén az Európai Tanács Energia Munkacsoportja.

Ezek a források uniós és tagállami szinten is jelentős többletforrásként jelenthetnek meg az energiahatékonysággal és megújuló energiával kapcsolatos beruházások finanszírozásánál, és áttételesen hozzájárulnak a fenntartható energiafejlesztések előmozdításához is – ismertette Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Energia és Klímapolitikai helyettes államtitkára az EEPR-rendelet módosításának hátterét.

A módosítástervezet részletes vitájára az Energia Munkacsoport július 7-ei ülésén kerül sor, így az Európai Parlament már július folyamán megszavazhatja a módosító indítványokat. A támogatások lekötésének határideje 2011. március 31.

A munkacsoport júniusi ülésén, hazánk képviselője Jakab Marianna ismertette a magyar álláspontot, miszerint Budapest támogatja a felhasználásra nem került pénz átcsoportosítását az energiahatékonysági és megújuló energiával kapcsolatos kezdeményezések finanszírozására. A magyar kormányzat egyetértett azzal a célkitűzéssel is, hogy a beruházási támogatások kedvezményezettjei az önkormányzati és regionális állami szervezetek legyenek, illetve olyan magánvállalkozások, amelyek e hatóságok nevében járnak el.

Nagy Attila, magyar képviselő szorgalmazta, hogy a pályázati rendszer kialakításánál vegyék figyelembe a tagországok eltérő gazdasági, pénzügyi és intézményi hátterét, és ennek megfelelően egy, a tagállamok számára azonos feltételeket biztosító rendszert dolgozzanak ki. Az Európai Bizottság a magyar felvetésre reagálva, az ésszerű földrajzi és pénzügyi egyensúlyt megteremtő pályázati struktúra mellett tette le a voksát. .
A tervezet szerint az EEPR második ütemében már a kis- és közepes méretű városok, kezdeményezések valamint innovációs, demonstrációs és pilot projektek támogatására is lehetőség nyílik.

Forrás: NGM

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: