2018. Május 23. 3:24

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Környezeti háttérzajból hidrogén

Környezeti háttérzajból hidrogénA környezeti háttérzaj és a kóbor rezgések összegyűjtésével bontják összetevőire a vizet a wisconsini egyetem kutatói.

Bárium titanát és cinkoxid nanoszálak felhasználásával bontja hidrogénre és oxigénre a vizet az az új technológia, amelyet a wisconsini egyetem Huifang Xu vezette kutatócsoportja dolgozott ki.

A geológiában és a kristályrészecske kutatásban otthonos professzor által vezetett kísérlet során a vízbe helyezett bárium titanát és cinkoxid szálak a környezetből érkező ultraszonikus rezgések hatására meghajlanak, bennük aszimmetria alakul ki, pozitív és negatív töltések keletkeznek. A keletkező elektromos energia hatására kémiai reakció indul el, amelyben a vízmolekulák hidrogénre és oxigénre hasadnak. Ez, a piezoelektromosságnak nevezett jelenség már közel egy százada ismert, s alkalmazzák is hatásait például a kvartz órákban.

A kutatók az anyagnak azt a tulajdonságát használták ki, amelyet például az üvegszálak esetében, vagyis hogy amíg a nagy tömegű testek ridegek és merevek, ugyanezen anyagok nanoszálai könnyen hajlíthatók. Az új technológiával a kutatók 18 százalékos energiahasznosítást értek el, magasabbat, mint bármely más kísérleti energiaforrásnál.

– Miután képesek vagyunk a szálakat összhangba hozni és csoportosítani, az olyan kisebb energiájú rezgéseket is képesek vagyunk hasznosítani, mint például a víz hullámzása vagy a kisebb hangrezgések – jelentette ki Xu. – Ezzel a technológiával az egyébként elvesző energiát is kémiai folyamatok ösztönzésére tudjuk használni.

A felfedezés lényege, hogy a folyamat során keletkező elektromos energiát nem hasznosítják közvetlenül, hanem hidrogént állítanak elő segítségével, s így a mechanikai energiát közvetlenül kémiai energiává alakítják át. Így az elektromos energiánál sokkal stabilabb és jobban tárolható hidrogénhez jutnak, amely az idő előrehaladtával sem veszít potenciáljából.

A felfedező víziója szerint a megfelelően kialakított technológia segítségével az egészen kicsi, és egyébként veszendőben menő mechanikai energia is hasznosítható lesz. Például a sétálás keltette rezgéssel tölthetőkké válnak a mobil telefonok vagy az mp3-mp4 lejátszók, illetve a szellő segítségével működhetnek az utcai lámpák. Ilyen apró energiák pedig nagyon sok helyen keletkeznek, csak hasznosítani kell őket.

Hozzászólások (1)
környezeti hátérzajból....
1 2011. január 27. csütörtök, 10:17
fábián ferenc
mekkora energia lehet egy hemzsegő belváros vagy egy metró, egy szövőgyár zajában? talán nem csak mobil-telefonokhoz elég....

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: