2018. Május 22. 18:01

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


Víztározókkal az árvíz ellen

Víztározókkal az árvíz ellenFél milliárd forintos uniós támogatással újul meg két körös-vidéki víztározó, s ezzel csökken a körös-vidéken az árvízveszély.

Több, mint 482 millió forint ráfordítással, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet (ÚMTF) Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával újítják föl a Kisdelta és a Mályvádi szükségtározókat.

A Fehér-Körös vidékén, az 1995. évi töltésszakadást követően, 1996-1999. között kialakított Kisdelta árvízi szükségtározó ideiglenesen ugyan elhárította a közvetlen árvízveszélyt, de a pénzforrások szűkössége miatt nem jelentett végleges megoldást. Azért vált szükségessé korszerűsítése, mert a tározó töltése alacsonyabb, mint a Fehér-Körös jobb parti töltése, s így az árvíz idején kialakuló túltöltéskor árvízi elöntés alakulhat ki. A 140 millió forintos beruházás eredményeként megszűnik az árvízveszély.

A Mályvádi víztározó 342 millió forintos korszerűsítésével a Fekete-Körös teljes szakaszán jelentősen csökken az árvízveszély. Ezzel 1562 négyzetkilométernyi területen javulnak a lakosság életfeltételei: növekszik a mezőgazdasági termelés biztonsága, s jelentősen emelkedik az érintett terület értéke.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: