2018. Május 23. 3:29

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Oktatás Megújuló energiát használnak az erdei iskolában


Megújuló energiát használnak az erdei iskolában

Megújuló energiát használnak az erdei iskolábanA Lengyel-Annafürdői Erdei Iskolát és a hozzá kapcsolódó ökoházat megújuló energiával működtetik.

Uniós forrásból származó 80 millió forintból, környezetbarát módon újították föl a Lengyel-Annafürdői Erdei Iskolát és a hozzá kapcsolódó ökoházat. A Környezet és Energia Operatív Programból 2007-ben nyert pénzen felújított egykori Apponyi rezidenciát pénteken avatták föl.

Az iskola energiaellátását szélkerekek és napkollektorok biztosítják, s az esővizet is összegyűjtik és hasznosítják. Az alkalmazott megújuló energiaeszközöket úgy alakították ki, hogy az idelátogató gyerekeknek számára oktatási eszközként is funkcionálnak. Az épület tetőterében természetrajzi eszközöket helyeztek el, amelyekkel a környék élővilágát mutatják be a látogatóknak.

Az erdei iskolától hat kilométerre, az erdő közepén egy régi parasztházat újítottak föl természetbarát technológiákkal. A civilizációtól elzárt épület tökéletesen alkalmas a természetközeli technológiák bemutatására, hiszen sem vezetékes víz, sem elektromos hálózat, sem szennyvízelvezetés nincs a környéken. A vályoggal felújított épület elektromos áram ellátását napelem, illetve szélkerék biztosítja, a fúrt kútból származó vizet napkollektorok melegítik, a lakás melegét pedig búbos kemence, takaréktűzhely és cserépkályha adja. A keletkező szennyvizet pedig a ház közelében kialakított nádgyökeres szennyvíztisztítóval kezelik.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*