2018. Február 25. 10:22

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia Nem kell visszasajtolni a termálvizet


Nem kell visszasajtolni a termálvizet

Nem kell visszasajtolni a termálvizet2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet – döntött a kormány. Az Országgyűlés hamarosan tárgyalja a jogszabálytervezeteket.

A törvénymódosítás célja, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor a zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt termelő fóliás és üvegházi kertészetek ne kerüljenek versenyhátrányba és fennmaradjanak hazánkban.

(A jogszabály módosításokra azért volt szükség, mert 2010-ben, a választások előtt néhány nappal, a Bajnai kormány arról döntött, hogy 2012 decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket. A rendelet óriási pánikot okozott a kertészetekben.)

Fontos a probléma megoldása, mert a visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan, illetve az Alföldön – ahol a kertészetek egy része geotermikus energiát is használ – technikai és geológiai akadályba is ütközik. Emiatt a kitermelő kutak működésének egyetlen lehetőségeként előírt visszatápláló kutak létesítése ellehetetlenítené az ágazatot.

Az energiaigényes mezőgazdasági termelés, a legfőképp veszélyeztetett kertészeti ágazat, ezen belül a fóliás és üvegházi friss zöldség-, gyümölcs- dísznövény-termesztés biztosíthatja a lakosság friss, hazai zöldségekkel és gyümölcsökkel való ellátását. Az ágazatban az energiaárak jelentősen meghatározzák a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt, viszont kedvező földrajzi adottságaink miatt a rendelkezésünkre álló geotermikus geotermikus energia felhasználásával biztosítani lehet a kertészetek gazdaságos működését és fennmaradását.

A kertészetek fennmaradása nemcsak több százezer ember munkahelyének megtartását jelenti, hanem a mezőgazdaságból élő családok megélhetését, a vidéki lakosság helyben tartását, a geotermikus energia felhasználásával a széndioxid kibocsátás jelentős csökkentését, az energiaimport-függőségünk mértékének gazdaságot erősítő csökkentésével a forgóeszköz magyar gazdaságban történő megtartását, és az EU által ösztönzött megújuló energiára alapuló hőenergia termelés arányának növelését is.

A geotermikus energia hosszú távú és kiszámítható jogi hátterének biztosítása érdekében a vidékfejlesztési tárca több érintett szakmai szervezettel egyeztet, hogy miként hasznosítható fenntartható módon a geotermikus energia hosszútávon úgy hogy elkerülhető legyen a felszíni vizek szennyeződése is.

Forrás: ÚjEnergiáKHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*