2018. Február 25. 20:38

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia Törvényre várnak a geotermikus energiába fektetők


Törvényre várnak a geotermikus energiába fektetők

K$Törvényre várnak a geotermikus energiába fektetőkA kedvező földrajzi adottságok miatt Magyarország a geotermikus energiatermelés egyik legmeghatározóbb szereplője lehetne, ha a hatósági intézkedések hiányossága nem gördítene újabb és újabb akadályokat a terület fejlődése elé – jelentette ki Pócs István, a CEGE Zrt. ügyvezetője egy szakszemináriumon.

 

A Kelly Engineering Resources által rendezett rendezvényen lehangzott, hogy a Kárpát-medence területén a kedvező földrajzi környezetnek köszönhetően elegendő 2500-3000 m mélyre lefúrni, hogy a villamos energiatermelésre megfelelő hőmérsékletű fluidumot találjunk, míg Németországban ez a mélység a 3500 métert is elérheti.

Tudjuk, hol érdemes geotermikus erőművet építeni

A szénhidrogén kitermelés folyamán a múltban nagymennyiségű tesztfúrást végeztek Magyarországon, s így igen részletes adatok állnak rendelkezésünkre az egyes országrészek geológiai rétegeiről, aminek elemzése nagyban lecsökkentheti a sikertelen, geotermia kapcsán energianyerésre használható rétegeket nem érintő fúrások esélyét. – A szénhidrogén, illetve geotermikus kutatások közötti szinergia abból fakad, hogy a rezervoárokban az olaj alatt víz záróréteg található – mondta el Budai-Szabó Renáta, a Kelly Engineering Resources üzletágvezetője.

A geotermikus energiába fektetők kedvező szabályozásra várnak

A geotermikus energiaipari cégek éppúgy, mint a megújuló energiatermelés többi szektorában tevékenykedők, régóta várják az állam részéről a törvényi támogatást, amely zöld utat jelenthetne a további fejlesztésekhez. A halasztásoknak köszönhetően a beruházások száma jelentősen lecsökkent, avagy tempójuk lelassult, a KÁT-rendszer (Kötelező átvételi rendszer) bizonytalansága is csak tovább nehezíti a helyzetet. Megdöbbentő tény, hogy az energia-átvételi ár sokkal alacsonyabb itthon, mint a környező országokban, Horvátországban például kétszer annyit fizetnek, mint nálunk. Az egész üzletág stagnál, mert így a cégek többsége nem mer, vagy nem akar jelentős lépéseket. Ennek az állapotnak csak a koncessziós kiírások vethetnének véget.

A magas beruházási költségek ellenére a Greenrock Energy Ltd., a MOL Zrt., valamint több érdeklődő befektető cég is a geotermikus energiafejlesztés magyarországi bővítése mellett teszi le voksát, és felkészülten várják, hogy a geológiai fúrásokat, illetve az erőművek építését megkezdhessék. Ennek keretében a CEGE Zrt. szeretné elindítani az első "Bináris" pilot-erőmű létesítését hazánkban, aminek mintájául a németországi Landauban létesített erőmű szolgálna.

Forrás: Kellyservices.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*