2018. Május 23. 3:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Földenergia Geotermikus energia Megújuló energiák Vasváron


Megújuló energiák Vasváron

Megújuló energiák Vasváron ( Kép: gettyone.com )A vasi lap havonta jelentkező fórum-sorozatának helyszíne hétfőn Vasvár volt: a Tretter-házban tartott összejövetel résztvevői sok kérdéssel és problémafelvetéssel fordultak a városvezetéshez. Szóba került a termálvízhasznosítás és a megújuló energiák alkalmazásának kérdése is.

– A fórumok alkalmat teremtenek arra, hogy olvasóink elmondhassák problémáikat, kérdezhessenek az illetékesektől, válaszokat kapjanak - mondta Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője.

– Mire beérek a városba reggel, illetve délután megyek hazafelé, legalább négy fogadó órát tartok, az emberek útközben is megállítanak, megszólítanak a gondjaikkal. Van, amit meg tudunk oldani, van, amit nem, de felszívódni látszik az a pesszimizmus, ami hosszú évekre rátelepült a városra – jelezte bevezetőjében Kovács Tilda polgármester.

A fórumon élénk érdeklődés mutatkozott a termálvízhasznosítás és a megújuló energiák alkalmazása iránt.

– A termálvíz hasznosításával küszködünk. Fűtési rendszert szeretnénk, startra kész vagyunk a tervünkkel, amihez most nincs kiírva pályázat. Ez egy 4-500 millió forintos beruházás lenne, muszáj hozzá pályázati forrást találni, mert saját erőből nem megy. Két fűtőmű helyett egy lesz, ehhez új kutat kell fúrni, mert kell egy visszasajtoló is. Vasvárnak nincs maga előtt görgetett adóssága. Azt már korábban is megtehettük volna, hogy hiteleket veszünk fel, de szerencsére nem tettük, mert lehet, hogy most visszaadhattuk volna a kulcsot, és csődbiztos irányítaná a várost – mondta a polgármester. – Kiszámoltuk, a szélenergia-befektetés 30-50 év alatt sem térülne meg a 4500 lakosú városban. A pályázatokban pedig 10 évnél hosszabb megtérülési idő felett szóba sem állnak velünk. A fürdőn a melegvíz hasznosítása egy medencével történt meg. Ez egy vállalkozóé. A működtetése veszteséges. Négy millió forintot fizetünk a szolgáltatásért, hogy a vasváriaknak ez a lehetőség meglegyen. Az önkormányzat a saját erejéből nagyobb befektetést nem tud tenni, az itt élők pénzét nem kockáztatja.

Felmerült, hogy miért drágább ez a fűtési mód, mint a gáz, és a távhőtől kijövő melegvízre miért nem telepítenek kertészetet. A válasz az volt, hogy olcsóbb lesz ez a fűtésmód, de a beruházásnak előbb meg kell térülni, legfeljebb 20 százalékkal tudják csökkenteni a költségeket. A kertészet ötlete nem új, de egy nagyobb vállalkozónak nagyobb terület kéne, mint ami adott, magas költségű befektetést igényel, eddig érdemi jelentkező nem volt, pedig Budapesten állítólag nem lehet virágot kapni, mert az orosz piac elviszi. Az önkormányzat meg nem viheti ilyen vállalkozásba a közvagyont.

Forrás: Vasnepe.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*