2018. Május 23. 3:36

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Energiatárolás Intelligens hálózatot fejlesztenek Dunaújvárosban


Intelligens hálózatot fejlesztenek Dunaújvárosban

Intelligens hálózatot fejlesztenek DunaújvárosbanA kiskapacitású megújuló energiatermelők által előállított áramot is képes befogadni az az intelligens hálózat, amelynek közös fejlesztéséről írt alá a napokban megállapodást az Echotech Zrt. és a japán Furukawa Electric Technológiai Intézet.

A megállapodás értelmében olyan intelligens hálózat megvalósíthatósági tanulmányát készíti el a Dunaújvárosi Főiskola tulajdonában lévő részvénytársaság és a világ élvonalába tartozó japán társaság magyar leányvállalata, amelyet a kutatás második fázisában a főiskola most épülő laboratóriumában tudnak majd tesztelni.

A tervezett hálózat lényege, hogy az eddig pont-pont kapcsolatot intelligens több pont-több pont kapcsolattal váltja föl. Vagyis az elektromos áram nem csupán egyetlen útvonalon juthat el az erőműből a fogyasztóhoz: először mindig a fogyasztóhoz közeli termelőtől veszi igénybe az áramot, s csak amikor ezek a lehetőségek elfogytak akkor szállítanak távolabbról elektromosságot a felhasználóhoz. Illetve fordítva is igaz a folyamat, egy adott erőműből először a hozzá közeli fogyasztókat elégítik ki, s csak utána a távolabbiakat.

Ezzel a módszerrel ugrásszerűen megnőhet a kis megújuló energiatermelők esélye a piacon, hiszen a közelükben lévő fogyasztókhoz gyorsan és olcsón jut el az általuk előállított áram, hiszen nem terheli a nagytávolságú szállítás költsége.

A most aláírt szerződéshez szükséges laboratórium megépítésére 3,2 milliárd forintot kapott az Ecotech Zrt. a TÁMOP program keretében.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*