2018. Május 23. 3:33

Frissitve04:17:07 AM GMT


Technológiák Energiatárolás Nyomtatható akkumulátor


Nyomtatható akkumulátor

Nyomtatható akkumulátorJapán tudósok – különleges technológia kifejlesztésével – nyomtatható lítium-ionos akkumulátort fejlesztettek ki.

Az alkalmazott speciális nyomtatási technológia jelentősen bővíti az alkalmazás területeit a hagyományos áramtárolási módokhoz képest. Az új akku könnyebb és biztonságosabb is, mint mérgező anyagokat tartalmazó elődei, hiszen alig-alig szennyezi a környezetet.

A kutatók egyelőre két prototípust fejlesztettek ki: a kisebbik 2, a nagyobbik 4 volt körüli kimeneti feszültséget képes előállítani. Az akkumulátorok pontos teljesítményét és az alkalmazott anyagokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra a kutatók.

A nyomtatható akkumulátort nagy valószínűséggel rugalmas kijelzők, napelemek, autótetőn alkalmazott napelemek, elektronikus könyvek, illetve más, ívelt felületeken alkalmazott energiatermelő és -fölhasználó rendszerek áramellátására és -tárolására használják majd.

Hatalmas előnye a fejlesztésnek, hogy napelemes rendszerrel egyesítve komplett energiatermelő és -tároló rendszert alkotnak, ami megoldhatja a napelemes rendszerek napsütés mentes időszakokban jelentkező energiatárolási nehézségeit.

A japán Advanced Materials Innovation Center of the Mie Industry and Enterprise Support Center által vezetett kutatócsoport három éves fejlesztési programja 2011-ben ér véget, s a kutatók reményei szerint addigra sikerül kifejleszteni a tömeggyártási technológiát, s az akkumulátor kapacitása is jelentősen emelkedni fog.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*