2018. Május 22. 17:59

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Bioüzemanyag Bioetanol gyár létesülhet a bezárt párkányi papírgyár helyén


Bioetanol gyár létesülhet a bezárt párkányi papírgyár helyén

K$Bioetanol gyár létesülhet a bezárt párkányi papírgyár helyénTöbbek között egy bioetanol gyárral is tárgyal a két évvel ezelőtt bezárt párkányi papírgyár új tulajdonosa, a BioEner Slovakia, amely ipari parkká alakítaná a területet, 300-400 új munkahelyet szeretnének létrehozni.

A BioEner Slovakia társaság – amely, március elején szerezte meg a bezárt párkányi papírgyár, a Smurfit Kappa részvényeit – jelenleg is több beruházóval folytat tárgyalásokat.

– Az új, hazai részvényesek célja a volt ipari terület ipari parkká alakítása. Szándékukban áll új beruházókat csábítani az ipari parkba, akik vállalkozói elképzeléseik megvalósításával új munkahelyeket alakítanának ki – nyilatkozta a BioEner Slovakia társaság vezérigazgatója, Családi Zsolt, a bumm.sk szlovákiai magyar hírportálnak.

A tulajdonosváltást követően a volt papírgyár a Párkányi Ipari Park nevet kapta. A BioEner elképzelése, hogy elsősorban munkahelyek létrehozását tervező vállalatokat hozzon Párkányba.

– Nem szeretnénk raktárhelyiségeket, amelyek nagy területet foglalnak el, de kevés munkahelyet teremtenek – nyilatkozta Családi Zsolt. Hozzátette: egy bioetanolt gyártó céggel már tárgyalnak, de arra is fölhívta a figyelmet, ez nem azt jelenti, hogy más profilú cégekkel nem keresnek kapcsolatot, hiszen például egy sporteszközöket gyártó céggel is egyeztetnek.

A létrehozható munkahelyek számáról még óvatosak a cég becslései, ám a tárgyalásokban részt vevő cégek vállalkozási terveire alapozva 300-400 munkahely teremtésének lehetőségét említik.

Az egykor a régió legnagyobb munkáltatójának számító – csaknem 3 ezer embernek munkát adó – dél-szlovákiai papírgyár 2010-ben zárt be, elbocsátva utolsó 300 alkalmazottját. A leendő ipari park egyébként 90 hektáron terül el, és gáz-, illetve áramszolgáltatás tekintetében is ki tudná elégíteni még a nagyobb igényű vállalatokat is.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*