2018. Február 25. 18:15

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biomassza Biomassza erőmű épül Salgótarjánban


Biomassza erőmű épül Salgótarjánban

Három év múlva már energiát termel az a 9 milliárdból épülő biomassza erőmű, amely évi 200 ezer gigajoulos hőteljesítményével a városi távfűtés igényeinek hatvan százalékát biztosítja – derült ki kedden a beruházó ELMIB Zrt. sajtótájékoztatóján.

A létesítmény építését az engedélyek beszerzését követően jövőre kezdik meg, s a finanszírozáshoz a saját erő és bankhitel mellett egy milliárd forintnyi KEOP támogatást is megpályáznak, mondta el a sajtótájékoztatón Kele József vezérigazgató.

A más célra nem hasznosítható erdészeti és faipari hulladékkal fűtött kapcsolt erőmű 200 ezer gigawattnyi hőenergia kapacitásával a város távfűtés igényének 60 százalékát állítja elő, 12,5 megawattos áramtermelése pedig akár egész Salgótarján elektromos fogyasztását is képes lesz fedezni. Az erőmű által termelt hőenergia használatával várhatóan egytizedével csökken majd a távfűtési díj, s a környezet terhelése is alacsonyabb lesz, mint a hagyományos erőműveké, ráadásul a keletkező hamu megfelelő kezelést követően talajjavító anyagként is hasznosítható.

A várhatóan 2012 végén üzembeálló létesítményben a tervek szerint 15-20 ember talál majd munkát, az alapanyag beszállítóknál pedig további 60-80 új munkahely létrejöttével számolnak.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*