2018. Május 22. 17:55

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Biogáz és talajjavító csontszén az állati hulladékból


Biogáz és talajjavító csontszén az állati hulladékból

K$Biogáz és talajjavító csontszén az állati hulladékbólBiogázt és talajjavító csontszenet állít elő vágóhidakon felhalmozódott állati fehérjékből az a technológia, amelyet a Terra Humana Kft.fejlesztett ki.

Az eljárás eredményeként pirolízis gáz, illetve széntartalmú maradék, azaz bioszén keletkezik – tájékoztatta a társaság szerdán az MTI-t.

A 130 millió forint összköltségű projektet a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató pályázat keretében valósították meg, 99,5 millió forintos európai uniós támogatással.

A Terra Humana az MTA Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetével együttműködve egy összeurópai problémára is megoldást talált – közölte a cég. Az állattenyésztőknek komoly nehézséget okoz, hogy a felnevelt állatok testtömegének körülbelül felét lehet élelmiszerként hasznosítani. A maradék húst és csontot fehérje feldolgozókban ártalmatlanítva kezelik. Hús- és csontlisztet állítanak elő belőle, amelynek tápba keverését az Európai Unióban 2001-től megtiltották.

Az óriási mennyiségű vágóhídi melléktermékek ártalmatlanítása jelentős költség. A csontliszt közvetlen elégetése nehézkes, közvetlen hasznosítása nem biztonságos és nem gazdaságos. Az új szenesítési technológiával a problémás anyagból értékes végterméket lehet előállítani, amely során magas foszfortartalmú csontszén – természetes talajjavító – és biogáz keletkezik – írja közleményében a társaság. Közlik azt is, a kutatás eredményeinek ipari szintű hasznosítása már az idei év során várható.

Forrás: MTI


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*