2018. Május 22. 17:59

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Biogáz erőmű épült Szegeden


Biogáz erőmű épült Szegeden

Biogáz erőmű épült SzegedenBiogáz erőművet adtak át Szegeden, amely hő- és villamos energiát egyaránt termel. A sertés hígtrágyát és silókukoricát feldolgozó erőmű építéséhez 625 millió forint uniós támogatást használtak föl.

Az 1,2 megawatt kapacitású Zöldforrás Biogáz Erőmű évente 19 ezer tonna, egyébként környezetszennyező sertéshígtrágya és 17 ezer tonna silókukorica földolgozásával 7,5 gigawattóra elektromos és 6,9 gigawattóra hőenergiát termel.

Fontos szempont volt a helyszín kiválasztásánál, hogy már létező mezőgazdasági üzemek közelében legyen a biogáz erőmű, mert így működtethető a leggazdaságosabban.

Az alapanyagot szolgáltató Pigmark sertéstelepet, a Karoitn terményszárítót, valamint az Agroplanta Kft.-t tulajdonosként is bevonták a fejlesztésbe. A keletkező hőt a terményszárító hasznosítja. A térséget fejlett mezőgazdasági kultúra jellemzi, nagy valószínűséggel a jövőben is számos, jól működő mezőgazdasági cég tevékenykedik majd az erőmű környezetében. A biogáz erőmű létesítése ugyanakkor jó lehetőséget nyújt a térség kis- és középvállalkozásainak, hogy bekapcsolódjanak a zöldenergia termelésbe, és ezen keresztül elősegítsék az innovatív hálózatos együttműködést.

A Zöldforrás Biogáz Erőműben megtermelt villamos energiát az országos villamos hálózatba táplálják be, és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. szerződés szerint megvásárolja azt.

A Zöldforrás Biogáz Erőmű fenntartója az EDF DÉMÁSZ Zrt. többségi tulajdonú leányvállalata a Zöldforrás Energia Kft. Az EDF csoport zöld arculatát a helyi mezőgazdasági vállalkozásokra épülő, megújuló energiaforrásokból táplálkozó Zöldforrás Biogáz Erőmű villamos- és hőenergia szolgáltatása erősíti.

A Zöldforrás Energia Projekt, a Szegedi Tudományegyetem és az EDF DÉMÁSZ Zrt. együttműködése kutatási és innovációs területeken 2008-ban kezdődött. A projekt elsődleges célja volt, hogy a környezetet szennyező sertés hígtrágyából kinyert biogáz hasznosítására, kogenerációs ‒ megújuló kiserőmű létesüljön Szeged térségében ‒, ami villamos- és hőenergia-szolgáltatást nyújt.

Forrás: Zöldforrás Energia Kft.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*