2018. Május 23. 3:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Biogáz üzem és megújuló kutatóközpont Vépen


Biogáz üzem és megújuló kutatóközpont Vépen

Biogáz üzem és megújuló kutatóközpont VépenÚj biogáz- üzem épült 1,8 milliárd forintos beruházással a Vas megyei Vépen 35 százalékos uniós támogatással.

A tizenhat dolgozót foglalkoztató új üzem hulladékból termel biogázt, amelyet elégetve villamos áramot termelnek, a keletkező hőt pedig az üzemben hasznosítják –  mondta el előadásában Mario Müller, a FIBAG Kft. ügyvezető igazgatója.

A vépi székhelyű vállalkozás üzeme mellett a kutatás és fejlesztés jegyében egy egújuló energia kutató központ létrehozását tervezi, amely újabb biogázüzemek felépítéséhez adna szakmai segítséget. Ez annál is inkább aktuális, mert például az Ausztriában működő közel 300 biogáz üzemnek csak tíz százalékát működtetik szerves hulladék anyagokkal, kilencven százalékuk esetében a fő alapanyag  valamely mezőgazdasági főtermék, amely jelentős területet von el az élelmiszertermeléstől.

A ma működő hasonló üzemek elenyésző része működik más mezőgazdasági melléktermékekkel, vagy egyéb hulladékkal. A jelenleg alkalmazott biogáz technológiákban nem érvényesül jól a technológia igazítása az alapanyagokhoz, a technológiák nem elég rugalmasak, ezért kell más utakat, más technológiákat keresni - fűzte hozzá előadásában a szakember. 

A projektnek szolgálnia kell az alapkutatást, de lesznek benne olyan alkalmazott kutatási elemek is, amelyek esetében elengedhetetlen az üzemi méretű környezet – közölte.

Forrás: MTI
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*